Nauczymy Cię gotować!

Kurs Kucharski III stopnia - zostań mistrzem kuchni 64h

Czas trwania kursu:

  • 64 godzin dydaktycznych

Forma kursu:

  • tryb weekendowy - 6 zjazdów (sobota i niedziela)
  • tryb wyjazdowy - 7 dni z zakwaterowaniem i wyżywieniem

Ilość miejsc w grupie szkoleniowej: maksymalnie do 12 osób

Cena kursu obejmuje:

  • 64 godzin dydaktycznych kursu
  • materiały dydaktyczne
  • surowce spożywcze na zajęcia praktyczne
  • fartuch z czapką kucharską
  • dyplom i zaświadczenie o ukończeniu kursu

Cel kursu kucharskiego III stopnia:

Celem kursu kucharskiego III stopnia jest zdobycie przez uczestników zawodu samodzielnego szefa kuchni. Absolwent kursu ma posiąść umiejętności liderskie, czyli jako manager zespołu posiądzie wiedzę z zakresu kierowania zespołem, delegowania zadania, a także przekazywania merytorycznej wiedzy z zakresu przyrządzania potraw wg określonych standardów. Nasz kurs gastronomiczny pozwoli uczestnikowi stać się już nie tylko kucharzem, ale wykwalifikowanym szefem kuchni, który jako „dyrygent” w swoim lokalu wyznacza kulinarne trendy oraz wydobywa najlepsze smaki z najróżniejszych zakątków świata, od samego innowacyjnego pomysłu na danie, po jego atrakcyjne podanie na talerzu.

 

Program kursu - Kurs Kucharski III stopnia - zostań mistrzem kuchni
(64h dydaktycznych )

1. Szef kuchni jako manager:

  • umiejętne komunikowanie się w zespole, jako sposób unikania konfliktów - praca w kuchni jest niewątpliwie pracą zespołową. Szef kuchni codziennie rozmawia, dyskutuje, wydaje i przekazuje polecenia swoim współpracownikom, natomiast prawidłowa komunikacja w zespole jest niezbędnym elementem skutecznej organizacji pracy. Pozwala skrócić czas i zwiększyć jakość wykonywanych zadań, a także sprzyja dobrej atmosferze i owocnej współpracy.
  • delegowanie zadań, jako podstawa do osiągania zamierzonych celów - aby cały zespół działał efektywnie szef kuchni nie może wszystkiego wykonywać sam, lecz musi dzielić się swoją odpowiedzialnością ze wszystkimi kucharzami. Stąd też niezbędna mu jest umiejętność skutecznego delegowania zadań.

  • skuteczne sposoby przekazywania wiedzy innym - szef kuchni jest mistrzem w swoim fachu i dąży do tego, aby jego współpracownicy również dążyli do mistrzostwa w celu budowania sukcesu lokalu. Jako autorytet kulinarny szef kuchni pow­inien zatem starać się nieustannie dzielić się swoją wiedzą i szlifować umiejętności swoich kucharzy.
     
  • umiejętność działania pod presją czasu oraz sposoby radzenia sobie ze stresem – praca w kuchni wiąże się niekiedy z zawrotnym tempem i sytuacjami budującymi stres. Szef kuchni jako ostoja swojego zespołu powinien przewidywać tego typu sytuacje,  a także starać się je na nie tak reagować, aby niwelować ewentualne złe emocje.
  • zdolność skutecznej współpracy z innymi działami lokalu, dostawcami, klientami - szef kuchni jest bowiem bezsprzecznie łącznikiem pomiędzy wieloma działami w lokalu i osobą, którego opinia jest wielce istotna.
  • analiza rynku konkurencji - w trosce o budowanie swojego biznesu szef kuchni powinien obserwować rynek i konkurencję, a także wyciągać wnioski z tej obserwacji w celu określania własnych słabych i mocnych stron.

2. Podróż po wybranych kuchniach świata

W tym punkcie uczestnicy szkolenia, każdego kolejnego dnia, skupią się na analizie kanonów, które stanowią podstawę danych kręgów kulinarnych, co je kształtuje, jakie są nieodłączne składniki, jakie królują smaki i czego nie może zabraknąć w menu danego regionu. Tu w każdy kolejny dzień szkolenia kursanci będą poznawali tajniki kuchni poszczególnych regionów i rodzajów:

  • kuchnia polska - uczestnicy kursu będą zgłębiać tajniki naszej kuchni ojczystej, która zawdzięcza swój kształt bogatej historii, a także wpływom wielu kultur, co spowodowało spore rozbicie na kuchnie regionalne. Na pewno jednak nasi kandydaci na szefów kuchni podejmą się przygotowania typowych polskich potraw takich jak rosół, barszcz biały, pierogi, flaczki, kluski ziemniaczane. 
  • kuchnia francuska - tego dnia szkolenia uczestnicy szkolenia przeniosą się w świat kuchni francuskiej. Cechą charakterystyczną tego państwa jest fakt, że posiłki się tu celebruje. Nikt tu się nie spieszy, nikt nie goni, nikt nie liczy czasu. Na stołach zaś nie może zabraknąć owoców morza, ryb, serów i oczywiście wina. 
  • kuchnia włoska - aromatyczne smaki kuchni włoskiej przepełnione są m.in. dużą ilością warzyw i przypraw, takich jak oregano, bazylia, pieprz, tymianek, rozmaryn, a także parmezan. Kursanci będą zatem mogli podjąć wyzwanie przygotowania tradycyjnych włoskich potraw pojawiających się tam na stole, począwszy od antipasto, poprzez pasty, dania główne, aż po deser, czyli np. słynne panna cotta.
  • kuchnia molekularna - to z pewnością będzie bardzo atrakcyjny i zaskakujący punkt naszego szkolenia. Kuchnia molekularna wykorzystuje wiedzę naukową na temat gotowania. Celem jest otrzymanie czystych smaków, nietypowymi sposobami i niekiedy w bardzo zaskakujących zestawieniach. Będzie to przygoda w świat czystych smaków uzyskiwanych niekonwencjonalnymi sposobami przy zaskakującym często zestawieniu produktów.
  • jeden z kręgów kulinarnych wybrany przez uczestników szkolenia

3. Jak ze smakiem eksperymentować smakiem:

  • umiejętne komponowanie potraw, czyli zasady łączenia smaków na talerzu
  • tworzenie spójnego menu odpowiadającego charakterowi lokalu
  • zarządzanie jakością, czyli opracowanie, wdrażanie i kontrola standardów jakościowych warunkującą stałą jakość i bezpieczeństwo żywieniowe wytwarzanych produktów

4.„Trudny klient”:

  • pojęcie „trudnego klienta" , jego złożoność oraz analiza przypadków - uczestnicy szkolenia będą się tu mogli podzielić własnymi doświadczeniami.
  • sposoby postępowania z takim klientem - celem dyskusji ma tu być chęć uświadomienia kursantom tego, że klienci różnią się od siebie oraz jak nie wpaść w pułapkę traktowania wszystkich schematycznie. Dla szefa kuchni ważne powinno być zrozumienie klienta, aby można było wyjść naprzeciw jego oczekiwaniom.
  • jak postąpić wobec reklamacji zarówno w stosunku do klienta, jak i współpracowników, aby nie stracić zaufania.

 

Siedziby szkoleniowe

Oddział Główny:

ul. Żurawia 47, piętro III, 00-680 Warszawa ścisłe centrum

Biuro czynne: od poniedziałku do piątku w godzinach od 8:00 do 18:00 oraz w soboty od 8.00 do 16.00

Tel. 22 622 13 09

  • Warszawa:

    ul. Żurawia 47 piętro III

    00-680 Warszawa

    ścisłe centrum - zobacz na mapie

    Tel. 22 622 13 09

  • Katowice:

    Ul. 3 Maja 13 (wejście od ul. Stawowej 10)

    40-096 Katowice

    ścisłe centrum - zobacz na mapie

    Tel. 32 701 25 50

  • Kraków:

    Wielopole 18b, II piętro

    31-072 Kraków

    ścisłe centrum - zobacz na mapie

    Tel. 12 359 99 00

  • Lublin:

    ul. Przechodnia 4, p. 2 (biuro), 20-002 Lublin

    ścisłe centrum - zobacz na mapie 

    Tel. 81 477 90 00

  • Łódź:

    ul. Gdańska 90, piętro I

    lokal nr 1-4, klatka A

    90-508 Łódź,

    ścisłe centrum - zobacz na mapie 

    Tel. 42 292 81 00

  • Olsztyn:

    ul. 11 listopada 7/2

    10-900 Olsztyn

    ścisłe centrum - zobacz na mapie 

    Tel. 22 622 13 09

  • Białystok:

    ul. Świętego Rocha 5, II piętro, lokal 205, (lokal
    mieści się w budynku "Zielona kamienica")

    15-879 Białystok

    zobacz na mapie 

    Tel. 22 622 13 09

  • Zielona Góra:

    Bohaterów Westerplatte 9 (pomieszczenie
    oznaczone numerem 217 na II piętrze)

    65-034 Zielona Góra

    ścisłe centrum - zobacz na mapie

    Tel. 22 622 13 09

  • Poznań:

    Św. Marcin 66/72, piętro 11

    61-807 Poznań

    ścisłe centrum - zobacz na mapie

    Tel. 61 818 28 14

  • Szczecin:

    ul. Teofila Firlika 19 pok. 502 (V p.)

    71-637 Szczecin

    ścisłe centrum - zobacz na mapie

    Tel. 91 820 70 00

  • Bydgoszcz:

    ul. Jagiellońska 12, I piętro

    85-067 Bydgoszcz

    ścisłe centrum - zobacz na mapie

    Tel. 525208000

  • Siedlce:

    ul. Kochanowskiego 18

    08-110 Siedlce

    zobacz na mapie

    Tel. 25 749 39 00

  • Wrocław:

    ul. Ruska 51B

    50-079 Wrocław

    ścisłe centrum - zobacz na mapie

    Tel. 71 729 39 00

  • Gdańsk:

    ul. Wały Piastowskie 1, piętro 5, pokój 510 C

    80-749 Gdańsk

    ścisłe centrum - zobacz na mapie

    Tel. 58 717 89 00

  • Opole:

    Władysława Reymonta 14 (III piętro, nr 57)
    (u zbiegu ulic Reymonta i Damrota)

    46-020 Opole

    ścisłe centrum - zobacz na mapie

    Tel. 22 622 13 09

Część teoretyczna kursu odbywa się w salach szkoleniowych, natomiast zajęcia praktyczne kursu realiozowane są w salach gastronomicznych odpowiednio do tego przystosowanych.

Kurs Kucharski III stopnia - zostań mistrzem kuchni - tryb dzienny

Kraków
od 2019-01-07 do 2019-01-11
Cena brutto: 2499
Lublin
od 2019-01-07 do 2019-01-11
Cena brutto: 2499
Poznań
od 2019-01-07 do 2019-01-11
Cena brutto: 2499
Warszawa
od 2019-01-07 do 2019-01-11
Cena brutto: 2499
Wrocław
od 2019-01-07 do 2019-01-11
Cena brutto: 2499
Łódź
od 2019-01-07 do 2019-01-11
Cena brutto: 2499

Tel.: +48 22 6221309
E-mail: kursy.kucharskie@gowork.pl