Nauczymy Cię gotować!

Kurs kelner I i II stopnia 90h

Czas trwania kursu:

  • 90- h dydaktycznych

Forma kursu:

  • tryb dzienny -10 dni roboczych

Ilość miejsc w grupie szkoleniowej:

  • maksymalnie do 12 osób

Cena kursu obejmuje:

  • 90 godzin dydaktycznych kursu
  • materiały dydaktyczne
  • dyplom i zaświadczenie o ukończeniu kursu

Cel kursu kelner I i II stopnia 90h:

Kurs kelner I i II stopnia to szkolenie, które w pełni przygotowuje do pracy w najlepszych restauracjach na stanowisku kelnera, a zawodowym kelnerom pozwoli udoskonalić wcześniej nabyte umiejętności. Absolwenci kursu kelnerskiego mają pewność, że zostaną kompletnie przygotowani do pracy, ze względu na 70% zajęć praktycznych.

Do kogo adresowany jest ten kurs?

Na kurs zapraszamy zarówno osoby, które chcą poszerzyć swoje zdobyte już zdolności, jak i nowicjuszy, pragnących poznać i zagłębić się w kelnerskie zagadnienia. Szkolenie wprowadza od podstaw w kwestie kelnerskie, aż do uzyskania fachowej i rzetelnej wiedzy teoretycznej, jak i umiejętności praktycznych.

Jakie umiejętności nabędę po odbyciu tego kursu?

Dzięki szkoleniu każdy uczestnik:

  • pozna tajniki sztuki kelnerskiej
  • zdobędzie profesjonalną wiedzę teoretyczną
  • otrzyma fachowe wskazówki pracy z klientem
  • uzyska niezbędne kwalifikacje do pracy w zawodzie kelnera
  • otrzyma dyplom ukończenia dwu- stopniowego kursu kelnerskiego oraz zaświadczenie zgodne ze wzorem Rozporządzenia MEN z dnia 11.01.12012r.

Gdzie mogę pracować po ukończeniu kursu?

Po ukończonym szkoleniu kelnerskim, możesz pracować w nowoczesnych i najbardziej ekskluzywnych restauracjach i lokalach. Zostaniesz w pełni przygotowany i wyedukowany, dzięki czemu sprostasz najwyższym oczekiwaniom pracodawców w Polsce, a także zagranicą. Kurs pozwoli Ci znaleźć zatrudnienie, wybić się wśród pracowników i zaistnieć, zdobyć awans. Ważne jest, aby wiedza była oparta o umiejętności praktyczne, które nasz kurs zapewnia. Oferty pracy dla kelnera można znaleźć w wyszukiwarce ofert pracy Gowork.pl

Program kursu kelner I i II stopnia 90h:

1. Zawód kelner
- obowiązki i wizerunek profesjonalnego kelneraszkolenie dla kelnerów
- praca w zespole kelnerskim
- motywacja i cele- jak być dobrym kelnerem?
- zasady bezpieczeństwa- system obsługi w zakładach gastronomicznych

2. Przygotowanie stanowiska pracy
- higiena pracy
- kultura osobista i etyka zawodowa kelnera
- wyposażenie zawodowe kelnera
- relacja kelner- kucharz

3. Obsługa Gości restauracyjnychkurs kelnerski I i II stopnia
- powitanie
- serwis
- podziękowanie i pożegnanie Gości
- obsługa z prawej strony klienta
- obsługa z lewej strony klienta

4. Style obsługi: serwis francuski, rosyjski, angielski, amerykański

5. Prezentacja zastawy stołowej
- prawidłowe dobieranie sprzętu do charakteru potrawy i napoju
- nakrywanie do stołu

6. Profesjonalne nakrywanie do stołu/ bielizna stołowa
- techniki składania, rozkładania i zdejmowania obrusów
- zmiana obrusów w obecności gości

7. Technika noszenia naczyń: nadchwyt, podchwyt, na płaskiej dłoni, na serwetkach kelnerskich, na tacy.

8. Techniki noszenia tac: właściwe chwyty tac, układanie naczyń na tacach/ zasady obciążania, przenoszenie naczyń, wykorzystanie wózka kelnerskiego.

9. Organizacja i techniki obsługi przy serwowaniu posiłków
- zasady podawania zup i dań zasadniczych
- techniki serwowania śniadań
- zasady obsługi przy podawaniu przekąsek i deserów

10. Techniki podawania napojów bezalkoholowych
- sposoby sporządzania kaw
- profesjonalne serwowanie herbaty
- podawanie soków, drinków bezalkoholowych

11. Techniki podawania napojów alkoholowych, przegląd i charakterystyka ważniejszych marek.

12. Dobór alkoholi do potraw temperatura i normy podawania- przegląd i charakterystyka ważniejszych marek

13. Zbieranie zastawy stołowej po konsumpcji
- zbieranie talerzy po konsumpcji;
- zbieranie zastawy stołowej na tacę.

14. Organizacja przyjęć okolicznościowych
- przygotowanie sali
- nakrywanie i dekoracja stołów
- dobór serwisu
- techniki obsługi gości

15. Systemy rozliczeń kelnerskich: system bloczkowy, francuski, półfrancuski, kas kelnerskich

16. Sprzedaż sugestywna
- zwiększenie obrotów restauracji i poziomu zadowolenia klienta
- typologia klientów i metody współpracy
- zachowanie w sytuacjach problematycznych
- sposoby na wyższe napiwki

17. Zachowanie w sytuacjach problematycznych, np.: skargi klientów
-Kategorie uwag zgłaszanych przez klientów: nieporozumienie, wątpliwość, reklamacja
-Typologia klientów składających reklamacje
-Zasady rozpatrywania i wskazówki dotyczące tego, jak skonstruować odpowiedź dla Klienta -uwzględniając kryterium ”przewinienia firmy- dotkliwości dla klienta
-Zasady kulturalnego i celowego przyjmowania reklamacji
-Odpowiadanie na zgłoszone przez klienta uwagi

18. Aktywne poszukiwanie pracy CV/ rozmowa kwalifikacyjna
-profesjonalne cv kelnera
-jakich pytań można się spodziewać na rozmowie rekrutacyjnej i jak na nie odpowiedzieć?
-Jak dobrze przygotować się do rozmowy o pracę?
-Przedstawienie różnych typów rozmów rekrutacyjnych- czym się różnią i po co są?
-Manipulacja przed przyjęciem do pracy- na co zwrócić szczególną uwagi

Siedziby szkoleniowe

Oddział Główny:

ul. Żurawia 47, piętro III, 00-680 Warszawa ścisłe centrum

Biuro czynne: od poniedziałku do piątku w godzinach od 8:00 do 18:00 oraz w soboty od 8.00 do 16.00

Tel. 22 622 13 09

  • Warszawa:

    ul. Żurawia 47 piętro III

    00-680 Warszawa

    ścisłe centrum - zobacz na mapie

    Tel. 22 622 13 09

  • Katowice:

    Ul. 3 Maja 13 (wejście od ul. Stawowej 10)

    40-096 Katowice

    ścisłe centrum - zobacz na mapie

    Tel. 32 701 25 50

  • Kraków:

    Wielopole 18b, II piętro

    31-072 Kraków

    ścisłe centrum - zobacz na mapie

    Tel. 12 359 99 00

  • Lublin:

    ul. Przechodnia 4, p. 2 (biuro), 20-002 Lublin

    ścisłe centrum - zobacz na mapie 

    Tel. 81 477 90 00

  • Łódź:

    ul. Gdańska 90, piętro I

    lokal nr 1-4, klatka A

    90-508 Łódź,

    ścisłe centrum - zobacz na mapie 

    Tel. 42 292 81 00

  • Olsztyn:

    ul. 11 listopada 7/2

    10-900 Olsztyn

    ścisłe centrum - zobacz na mapie 

    Tel. 22 622 13 09

  • Białystok:

    ul. Świętego Rocha 5, II piętro, lokal 205, (lokal
    mieści się w budynku "Zielona kamienica")

    15-879 Białystok

    zobacz na mapie 

    Tel. 22 622 13 09

  • Zielona Góra:

    Bohaterów Westerplatte 9 (pomieszczenie
    oznaczone numerem 217 na II piętrze)

    65-034 Zielona Góra

    ścisłe centrum - zobacz na mapie

    Tel. 22 622 13 09

  • Poznań:

    Św. Marcin 66/72, piętro 11

    61-807 Poznań

    ścisłe centrum - zobacz na mapie

    Tel. 61 818 28 14

  • Szczecin:

    ul. Teofila Firlika 19 pok. 502 (V p.)

    71-637 Szczecin

    ścisłe centrum - zobacz na mapie

    Tel. 91 820 70 00

  • Bydgoszcz:

    ul. Jagiellońska 12, I piętro

    85-067 Bydgoszcz

    ścisłe centrum - zobacz na mapie

    Tel. 525208000

  • Siedlce:

    ul. Kochanowskiego 18

    08-110 Siedlce

    zobacz na mapie

    Tel. 25 749 39 00

  • Wrocław:

    ul. Ruska 51B

    50-079 Wrocław

    ścisłe centrum - zobacz na mapie

    Tel. 71 729 39 00

  • Gdańsk:

    ul. Wały Piastowskie 1, piętro 5, pokój 510 C

    80-749 Gdańsk

    ścisłe centrum - zobacz na mapie

    Tel. 58 717 89 00

  • Opole:

    Władysława Reymonta 14 (III piętro, nr 57)
    (u zbiegu ulic Reymonta i Damrota)

    46-020 Opole

    ścisłe centrum - zobacz na mapie

    Tel. 22 622 13 09

 

Brak terminów

Tel.: +48 22 6221309
E-mail: kursy.kucharskie@gowork.pl