Nauczymy Cię gotować!

Kurs sporządzania potraw z warzyw i owoców z elementami carvingu 16h

Czas trwania kursu:

  • 16 godzin dydaktycznych

Forma kursu:

  • tryb dzienny - 2 dni szkoleniowe (roboczych)
  • tryb weekednowy - 1 zjazd (sobota i niedziela)

Ilość miejsc w grupie szkoleniowej: maksymalnie do 12 osób

Cena kursu obejmuje:

  • 16 godzin dydaktycznych kursu
  • materiały dydaktyczne
  • surowce spożywcze na zajęcia praktyczne
  • dyplom i zaświadczenie o ukończeniu kurs

Cel kursu carvingu:

Kurs sporządzanie potraw z warzyw i owoców z elementami Carvingu przygotuje Cię przede wszystkim do profesjonalnego obchodzenia się zarówno z warzywami i owocami. Celem kursu jest to aby każdy uczestnik nauczył się sporządzać potrawy z gotowanymi jak i świeżymi warzywami. Nasz kurs dodatkowo, a nawet przede wszystkim wzbogacony jest o zasadnicze elementy Carvingu - tajskiej sztuki tworzenia dekoracji z warzyw i owoców, przekazanie wiedzy praktycznej jak i teoretycznej oraz zachęcenie do ćwiczenia nowych umiejętności z dziedziny tej sztuki, które mogą zapewnić dalszy rozwój i sukces na rynku pracy. Aby poznać carving nie musimy posiadać zdolności manualnych, wbrew pozorom rzeźbienie tego typu nie jest aż tak skomplikowane. Jeżeli poświęcimy troszkę czasu na poznanie podstaw carvingu okaże się on łatwiejszy niż przypuszczamy.

Na kurs zapraszamy osoby wszystkie osoby, które są związane w jakiś sposób branżą gastronomiczną, które chcą poszerzyć swoją wiedzę i nabyć nowych umiejętności jak i osoby zainteresowane sztuką carvingu. Każdy uczestnik kursu sam rzeźbi w owocach i warzywach po uprzednim poinstruowaniu przez wykładowcę. Na tym kursie uczymy prostych, szybkich w wykonaniu, a zarazem bardzo efektownych dekoracji z podstawowych warzyw i owoców. Szkolenie to jest idealne dla osób chcących poszerzyć i podnieść swoje umiejętności w zakresie tworzenia dekoracji z warzyw i owoców. Instruktorzy nauczą kursantów podstaw sztuki carvingu z elementami rzeźby przestrzennej oraz pokażą jak wyeksponować swoje prace.

 

PROGRAM KURSU CARVINGU
(16 h dydaktycznych)

  1. Omówienie podstawowych zasad
    • Zasady bhp
    • Zasady przeciwpożarowe
    • Zagadnienia z pierwszej pomocy
  2. Zastosowanie warzyw i owoców w gastronomii
  3. Obróbka wstępna warzyw I owoców
    • Sortowanie
    • Oczyszczanie
    • Rozdrabnianie
  4. Technika sporządzania surówek,
  5. Technika sporządzania sałatek jarzynowych,
  6. Sporządzanie bukietu z warzyw,
  7. Technika dekorowania i serwowania potraw z warzyw
  8. Kilka słów o carvingu
    • historia carvingu,
    • omówienie technik i rodzajów cięć,
    • omówienie sposobów zabezpieczania wykonanych rzeźb,
  9. Prezentacja sprzętu do carvingu,
    • rodzaje noży,
    • zabezpieczanie sprzętu,
  10. Rzeźbienie motywów kwiatowych w owocach i warzywach takich jak: arbuz, melon, dynia, burak, kalarepa, rzodkiew, ogórek, cukinia, marchew i inne
  11. Tworzenie dekoracji sztuki carvingu poprzez łączenie pojedynczych rzeźb (tworzenie kompozycji przestrzennej)

Część teoretyczna kursu odbywa się w salach szkoleniowych, natomiast zajęcia praktyczne kursu realiozowane są w salach gastronomicznych odpowiednio do tego przystosowanych.

 

Warszawa:

ul. Żurawia 47 piętro III

00-680 Warszawa

ścisłe centrum - zobacz na mapie

Tel. 22 622 13 09

Katowice:

Ul. 3 Maja 13 (wejście od ul. Stawowej 10)

40-096 Katowice

ścisłe centrum - zobacz na mapie

Tel. 32 701 25 50

Kraków:

Wielopole 18b, II piętro

31-072 Kraków

ścisłe centrum - zobacz na mapie

Tel. 12 359 99 00

Lublin:

ul. Przechodnia 4, p. 2 (biuro), 20-002 Lublin

ścisłe centrum - zobacz na mapie 

Tel. 81 477 90 00

Łódź:

ul. Gdańska 90, piętro I

lokal nr 1-4, klatka A

90-508 Łódź,

ścisłe centrum - zobacz na mapie 

Tel. 42 292 81 00

Olsztyn:

ul. 11 listopada 7/2

10-900 Olsztyn

ścisłe centrum - zobacz na mapie 

Tel. 22 622 13 09

Białystok:

ul. Świętego Rocha 5, II piętro, lokal 205, (lokal
mieści się w budynku "Zielona kamienica")

15-879 Białystok

zobacz na mapie 

Tel. 22 622 13 09

Zielona Góra:

Bohaterów Westerplatte 9 (pomieszczenie
oznaczone numerem 217 na II piętrze)

65-034 Zielona Góra

ścisłe centrum - zobacz na mapie

Tel. 22 622 13 09

Poznań:

Św. Marcin 66/72, piętro 11

61-807 Poznań

ścisłe centrum - zobacz na mapie

Tel. 61 818 28 14

Szczecin:

ul. Teofila Firlika 19 pok. 502 (V p.)

71-637 Szczecin

ścisłe centrum - zobacz na mapie

Tel. 91 820 70 00

Bydgoszcz:

ul. Jagiellońska 12, I piętro

85-067 Bydgoszcz

ścisłe centrum - zobacz na mapie

Tel. 525208000

Siedlce:

ul. Kochanowskiego 18

08-110 Siedlce

zobacz na mapie

Tel. 25 749 39 00

Wrocław:

ul. Ruska 51B

50-079 Wrocław

ścisłe centrum - zobacz na mapie

Tel. 71 729 39 00

Gdańsk:

ul. Wały Piastowskie 1, piętro 5, pokój 510 C

80-749 Gdańsk

ścisłe centrum - zobacz na mapie

Tel. 58 717 89 00

Opole:

Władysława Reymonta 14 (III piętro, nr 57)
(u zbiegu ulic Reymonta i Damrota)

46-020 Opole

ścisłe centrum - zobacz na mapie

Tel. 22 622 13 09

 

 

Kurs sporządzania potraw z warzyw i owoców z elementami carvingu 16h - tryb dzienny

Kraków
od 2019-01-07 do 2019-01-08
Cena brutto: 799
Warszawa
od 2019-01-07 do 2019-01-08
Cena brutto: 799
Wrocław
od 2019-01-07 do 2019-01-08
Cena brutto: 799
Łódź
od 2019-01-07 do 2019-01-08
Cena brutto: 799

Kurs sporządzania potraw z warzyw i owoców z elementami carvingu 16h - tryb weekendowy

Kraków
od 2019-01-19 do 2019-01-20
Cena brutto: 799
Warszawa
od 2019-01-19 do 2019-01-20
Cena brutto: 799
Wrocław
od 2019-01-19 do 2019-01-20
Cena brutto: 799
Łódź
od 2019-01-19 do 2019-01-20
Cena brutto: 799

Tel.: +48 22 6221309
E-mail: kursy.kucharskie@gowork.pl