Nauczymy Cię gotować!

Muffiny, cupcakesy, cake popsy… piękne, kolorowe, kuszące swym wyglądem i smakiem. Choć pewnie większość z nas kojarzy je ze smakołykami amerykańskimi, to jednak historia ich powstania jest długa i zawiła, sięgająca jeszcze czasów XVIII-wiecznej Anglii. W swojej pierwotnej wersji były daniem przygotowywanym ze skórek chlebowych i ziemniaków, z czasem nabrały szlachetności, stając się ulubioną przekąską wyższych klas. Rok po roku ich receptura ulegała udoskonaleniu, a ich sława zaczęła wychodzić szeroko poza granice kraju. Dzięki ciągłemu ulepszaniu formuł oraz wpływom wielu kultur, dzisiaj możemy cieszyć się ich różnorodnym smakiem i wyglądem.


Nawiązując do tych wieloletnich tradycji, chcielibyśmy zaprosić wszystkich Państwa na słodkie
warsztaty przygotowywania muffinek, cupcakesów i cake popsów. Dzięki naszym Trenerom nauczymy się podstawowych różnic między tymi trzema rodzajami wypieków, stworzymy ciasta idealne z wykorzystaniem różnych rodzajów mąk: pszennej, żytniej czy kukurydzianej oraz poznamy tajniki dobru dodatków, tak by było jak najbardziej smacznie. Będziemy przygotowywać słodkie kremy i masy, siekać orzechy i pistacje, a także tworzyć własne aranżacje dekoracyjne. A na koniec zajęć, specjalnie dla Państwa krótka lekcja praktycznego pakowania babeczek. Taka słodka paczuszka z pewnością umili podwieczorek spędzony w gronie najbliższych nam ludzi!

Program kursu

1. Muffiny, cupcakesy, cake popsy… krótki rys wprowadzający w słodki dział babeczek
2. Słodki proces produkcji: wybór odpowiednich narzędzi, rodzaje mąk, praktyczne wskazówki tworzenia kremów, mas, polew oraz dobór dodatków
3. Wspólne przygotowywanie wypieków:

  • Muffiny – wykonanie ciasta w stylu angielskim oraz w stylu amerykańskim z ulubionymi dodatkami: tradycyjne z gorącym masłem i konfiturą pomarańczową, razowe z czekoladą i truskawkami, kukurydziane z sezamem, z żurawiną, kokosowe, miętowe z kawałkami czekolady, cytrynowe, korzenne z jabłkami i cynamonem, orkiszowe z owocami sezonowymi, marchewkowe, jogurtowe z owocami leśnymi, itp.
  • Cupcakesy – wykonanie 2 odsłon babeczek: czekoladowe z kremem kawowym, waniliowe z mascarpone i sokiem z limonki, tiramisu, z solonym karmelem, oreo, czekoladowe z kemem malinowym itp.
  • Cake popsy – stworzenie dwóch rodzajów ciasteczek z ulubionymi dodatkami: lukrem, ganash’em, cukrowymi posypkami, kakao, wiórkami kokosowymi, bakaliami, drobnymi dekoracjami cukierniczymi, owocami kandyzowanymi itp.

4. Kulinarny de coupage czyli nauka pięknego podania przyrządzonych słodkości

Warsztaty Muffiny, Cupcakes, Cake popsy 4h - tryb dzienny

Katowice
od 2019-01-25 do 2019-01-25
Cena brutto: 299

Warsztaty Muffiny, Cupcakes, Cake popsy 4h - tryb weekendowy

Warszawa
od 2019-01-20 do 2019-01-20
Cena brutto: 299

Warsztaty Muffiny, Cupcakes, Cake popsy 4h - tryb wieczorowy

Warszawa
od 2019-01-25 do 2019-01-25
Cena brutto: 299

Tel.: +48 22 6221309
E-mail: kursy.kucharskie@gowork.pl