Nauczymy Cię gotować!

Podczas warsztatów przybliżymy Państwu zaskakującą historię czekolady oraz prześledzimy cały proces jej powstania: przeniesiemy się na rozpalone słońcem plantacje kakaowca, podejrzymy jak powstają wysokiej klasy masy czekoladowe, a nawet sami stworzymy ganasz. Każdy uczestnik szkolenia znajdzie tu coś dla siebie: spragnieni klasyki odnajdą tradycyjne receptury, miłośnicy nowoczesnych form, smaki zachwycające swą oryginalnością. Nie zabraknie także momentu, który każdy miłośnik czekolady lubi najbardziej: wspólnej degustacji własnoręcznie przygotowanych pralin. Jedno możemy obiecać: będzie smacznie i czekoladowo!

      Nasze szkolenia cechują się przyjazną i rodzinną atmosferą, dlatego chcielibyśmy by uczestnicy   kończąc zajęcia zabrali ze sobą odrobinę tej pozytywnej energii. Wiemy doskonale, że Magią Czekolady trzeba się dzielić dlatego też, pokażemy jak pięknie i oryginalnie zapakować ręcznie  tworzone przysmaki, tak by móc obdarować nimi najbliższe osoby. Wykonane przez Państwa pralinki z pewnością będą dla nich miłą niespodzianką, a dyplom ukończenia kursu stanie się niezapomnianą pamiątką po słodko spędzonych chwilach z GoWork!

Program kursu

1. Prezentacja procesu powstawania czekolady: od ziaren kakaowca do tabliczki czekolady
2. Trufle i pralinki: historia i metody powstania, omówienie klasycznych nadzień do pralin, ciekawostki z nimi związane
Część praktyczna:
3. „Temperowania kapryśnej damy”: rozgrzewanie czekolady, tworzenie i dobór odpowiedniego ganaszu, formowanie
4. Tworzenie pralin i trufli według własnego smaku (dobór form, nadzienia, posypek, dekorowanie):
I kompozycja: praliny klasycznie: nadzienia alkoholowe, orzechowe, owocowe, pasty smakowe 
II kompozycja: praliny na ludowo: z polskimi ziołami (m.in miętą, kminkiem, jałowcem, biedrzeńcem anyżem) oraz miodami np. lipowym
III kompozycje: trufle w różnorodnych połączeniach: owoce, miody, kawa, alkohole
5. Podsumowanie szkolenia: kulinarny deCupage – nauka efektownego pakowania własnoręcznie zrobionych czekoladek

Warsztaty Magia Czekolady-Trufle i Praliny 5h - tryb weekendowy

Warszawa
od 2018-11-16 do 2018-11-16
Cena brutto: 299

Tel.: +48 22 6221309
E-mail: kursy.kucharskie@gowork.pl