Nauczymy Cię gotować!

Kuchnia tajska to jedna z gałęzi kuchni orientu, która swoją sławę zdobyła dzięki połączeniu wyrazistych smaków pikantnego chilli z kwaskowatością kafiru oraz słodyczą mleczka kokosowego. Kształtowała się pod wyraźnym wpływem kuchni chińskiej  i indyjskiej , dzięki czemu jej smaki przenikały się nabierając swoistej szlachetności.Tajowie dodali do niej pierwszej świeżości ryby, pachnące słońcem owoce. Nic dziwnego, że kuchnia ta oczarowała świat swoim smakiem i aromatem.

Program kursu

1. Wyprawa w głąb azjatyckiego kontynentu: krótki zarys kulinarnej historii Tajlandii
2. Tajskie smaki w pigułce: regionalne produkty, dobór przypraw, tradycyjne receptury i metody przyrządzania dań
3. Wspólne przygotowywanie kolacji:

  • Przystawka: ostre paszteciki z nadzieniem z wieprzowiny i bazylii azjatyckiej oraz yam som o – barwna sałatka z pomelo i papryczek chilli
  • Danie I: tom yam czyli kwaśna zupa z krewetek i grzybów z dodatkiem świeżej kolendry i trawy cytrynowej
  • Danie II: pad thai - makaron ryżowy smażony z tofu i kurczakiem, doprawiony kiełkami fasoli mung i orzeszkami nerkowca
  • Deser: chrupiące naleśniki z białym kremem i wiórkami kokosowymi z kurkumą

4. Wspólna kolacja przy tajsko zastawionym stole

Warsztaty Kuchnii Orientu: Tajlandia - tryb dzienny

Warszawa
od 2019-01-25 do 2019-01-25
Cena brutto: 299

Tel.: +48 22 6221309
E-mail: kursy.kucharskie@gowork.pl