Nauczymy Cię gotować!

Makaroniki, czyli małe, rozpływające się w ustach ciasteczka rodem z Paryża, całkowicie zawładnęły cukiernictwem. Nie bez powodu nazywane są najtrudniejszymi ciastkami świata: sztuka ich produkcji jest czasochłonna i wymaga odrobiny precyzji, jednak ich smak równoważy wszystkie włożone wysiłki. W końcu, żadne inne łakocie nie są tak dopracowane w swych szczegółach, a kolorowy wygląd potrafi wzbudzić promienny uśmiech na najbardziej zachmurzonej buzi.
Zdając sobie sprawę z tak cudownych właściwości francuskich makaroników, chcielibyśmy
zaprosić do wspólnej zabawy wszystkich miłośników słodkich smaków, łasuchów lubiących nowości oraz niedowiarków uważających, że nie poradzą sobie z tak wymagającym projektem. Nasze warsztaty pokażą, że sztuka tworzenia makaroników jest łatwiejsza niż to się może wydawać. Nie tylko poznamy główne zasady pieczenia ciasteczek, ale także sami stworzymy różnokolorowe warianty „skorupek”, będziemy mieszać kremy i ubijać masy. A wszystko po to by móc wspólnie cieszyć się smakiem wykwintnych makaroników, których nie powstydziłaby się najlepsza cukiernia świata. A na koniec zajęć, specjalnie dla Państwa mała niespodzianka, nauka efektownego pakowania uroczych makaroników!

Program kursu

1. Z wizytą w paryskiej cukierni Ladurée czyli jak to się robiło w przeszłości
2. Sztuka wyrabiania makaroników: dobór produktów wysokiej jakości, odpowiednich narzędzi, główne zasady wyrabiania ciasta i pieczenia skorupek
3. Praktyczna nauka tworzenia makaroników:

  • przygotowywanie 4 wersji smakowych ciasta, m.in. do wyboru wersja: waniliowa, czekoladowa, pistacjowa, malinowa, różana, jeżynowa, orzechowa, brzoskwiniowa, cytrynowa, lawendowa
  • przygotowywanie 4 wersji kremów, do wyboru z: karmel z solą morską, różany, pistacjowy, słodko-gorzki z chili, fiołkowo-waniliowy, malinowy, owoce leśne, orzechowy, brzoskwiniowy

4. Słodka degustacja stworzonych ciasteczek

Tel.: +48 22 6221309
E-mail: kursy.kucharskie@gowork.pl