Nauczymy Cię gotować!

Większość popularnych słodyczy zwykle w swoim składzie zawiera gluten, który powoduje, że proste ciasto staje się niezdrowe. Jest to szczególnie uciążliwe dla osób chorujących na alergie pokarmowe, które z powodu nietolerancji tego składnika zmuszone są do rezygnacji z większości słodkich wyrobów. A przecież wcale nie musi tak być, wystarczy, że zmienią swój sposób odżywiania się. Ciasta wolne od glutenu są tak samo smaczne, jak upieczone na tradycyjnej pszennej mące, a do tego wbrew panującej opinii nie kosztują krocie.
    Dlatego też,
warsztaty z pieczenia ciast bezglutenowych skierowane są nie tylko do osób chorych na celiakię i alergie pokarmowe, ale do wszystkich miłośników zdrowego trybu życia, pasjonatów lubiących eksperymentować w kuchni oraz do wszystkich osób chcących pogłębić swoją wiedzę na temat zdrowych wyrobów cukierniczych. Każdy znajdzie tu coś dla siebie: ciekawe przepisy, nowatorskie rozwiązania oraz mnóstwo cennych wskazówek, jak przygotować ciasto idealne.

       Nie zabraknie także przyjaznej i
życzliwej atmosfery, która uczyni nasze warsztaty wyjątkowym spotkaniem. Pod czujnym okiem Trenera będziemy uczyć się, jak rozpoznać produkty bezglutenowe, czym zastąpić białą mąkę i cukier tak by było smacznie i zdrowo, a także udowodnimy, że warzywa są idealnym dodatkiem do ciast i ciasteczek. Będziemy tworzyć biszkopty, gnieść tary i mieszać zawiesiste masy, a wszystko po to by powstały wyjątkowe ciasta, które wzbudzą zachwyt u każdego odbiorcy. A na koniec wspólnej zabawy, wspaniały dyplom upamiętniający szczególne chwile!

Program kursu

1. Dieta Gluten Free czyli jak się ustrzec pułapek żywieniowych: czym jest gluten i jak go wyeliminować z diety, wybór produktów bezglutenowych, czytanie etykiet
2. Tworzenie wypieków bezglutenowych: rodzaje mąk, wykorzystywanie warzyw w cukiernictwie, czym zastąpić biały cukier
3. Wspólne przygotowywanie ciast:

  • migdałowa kladdkaka czyli szwajcarskie ciasto czekoladowe
  • ciasto marchewkowe
  • szarlotka z żurawiną
  • gorące suflety morelowe
  • sernik z białą czekoladą i musem śliwkowym
  • tarta czekoladowa na spodzie orzechowym z sosem malinowym
  • tort szpinakowy z truskawkami
  • ciasto jaglane z owocami sezonowymi: brzoskwiniami, wiśniami, porzeczkami itp.

4. Degustacja przyrządzonych ciast

Warsztaty Ciasta Bezglutenowe 5h - tryb weekendowy

Warszawa
od 2019-01-25 do 2019-01-25
Cena brutto: 299

Tel.: +48 22 6221309
E-mail: kursy.kucharskie@gowork.pl