Nauczymy Cię gotować!

Rozbudowany program warsztatów tortów angielskich skierowany jest do wszystkich osób, które pasjonują się cukiernictwem, chciałby podnieść swoje umiejętności w tej dziedzinie bądź związać swoją przyszłość zawodową z pieczeniem ciast artystycznych. Szkolenie skupia się na praktycznych aspektach szeroko rozumianego stylu angielskiego: począwszy od stosowanej w cukiernictwie terminologii, poprzez poznanie profesjonalnych narzędzi oraz wybór najlepszych produktów potrzebnych przy produkcji ciasta.

    Krok po kroku
prześledzimy cały proces powstania wypieku, nauczymy się dobierać odpowiednie masy, rozróżniać lukry oraz tworzyć z nich prawdziwe cukiernicze dzieła sztuki. Nie zabraknie także cennych wskazówek, jak poradzić sobie w sytuacji kryzysowej, kiedy wykonany element nie spełnia naszych oczekiwań. Dzięki specjalistycznej wiedzy i ogromnemu doświadczeniu naszych Trenerów, nauczymy się tworzyć torty piętrowe, aranżować ich dekorację, tak by w pełni pokazać ich piękno i smak. Każdy uczestnik warsztatów stworzy własny projekt tortu, którym będzie można obdarować najbliższych!

Program kursu

Wprowadzenie: Dekorowanie cukiernicze
w pigułce:

  • Wyposażenie i organizacja stanowiska pracy
  • Narzędzia, maszyny i urządzenia wykorzystywane w pracy - omówienie wyposażenia pracowni: wykrywaczki, stemple, pistolety do lukru itp.
  • Terminologia stosowana w dekoracji stylem angielskim

Moduł I. Biszkopty, masy, kremy oraz elementy dekoracyjne: 

  • Wypiek różnych rodzajów biszkoptów i blatów do tortów
  • Tworzenie tortów piętrowych
  • Przygotowanie nasączeń do tortów
  • Tworzenie musów, kremów i mas do tortów i deserów

Moduł II. Masy plastyczne w cukiernictwie:

  • Tworzenie mas: lukier plastyczny, królewski, pianki marshallom itp.
  • Barwienie mas plastycznych
  • Techniki i metody pracy z lukrem plastycznym
  • Praktyczna nauka postępowania z masą: pokrywanie i obkładanie tortów
  • Techniki dekoracji lukrem: pikowanie, wykańczanie, malowanie na lukrze, itp.

Moduł III. Tworzenie dekoracji:

  • Tworzenie ozdób dekoracyjnych z mas plastycznych, takich jak: falbanki, koronki, listki, kwiatki, figurki, ludziki, zwierzątka, kokardy itp.
  • Sztuka wykorzystania kwiatów jadalnych
  • Tworzenie napisów oraz ozdabianie kremami
  • Wykańczanie tortów w różnych kształtach

Moduł IV. Projektowanie cukiernicze:

  • Stworzenie własnego projektu ciasta
  • Sztuka aranżacji deserów na talerzu
  • Podsumowanie warsztatów i wręczenie pamiątkowych dyplomów

Kurs Torty Angielskie 40h - tryb dzienny

Warszawa
od 2018-11-26 do 2018-11-29
Cena brutto: 999

Tel.: +48 22 6221309
E-mail: kursy.kucharskie@gowork.pl