Kuchnia francuska to nie tylko wysublimowane dania "haute cousine", serwowane w drogich restauracjach, ale również dania "nouvelle cousine", w których dominuje prostota i lekkość. Po naszym kursie odkryją Państwo tajemnice udanego ciasta francuskiego, chrupiącego skarmelizowanego cukru na creme brule oraz wiele innych smaczków, które kryje w sobie kuchnia francuska.
Dzień I
Dzień najlepiej zacząć od lekkiego i słodkiego śniadania
Zajęcia teoretyczne:
Poznanie historii kuchni francuskiej, w tym potraw charakterystycznych dla różnych regionów.
Warsztaty:
Przygotowanie klasycznego francuskiego śniadania:
Wyrabianie ciasta francuskiego i pieczenie croissantów
Pieczenie bułeczek maślanych brioche, oraz bagietek
Wspólne jedzenie posiłku
Dzień II
Obiad, który nigdy się nie kończy… cz. I
Zajęcia teoretyczne:
Omówienie zwyczajów związanych z celebrowaniem obiadów
Warsztaty:
wykonanie kilku przystawek:
quische lorreine
salade chevre chaud (z ciepłym kozim serem na grzance z miodem i orzechami włoskimi)
salade nicoise (z tuńczykiem, fasolką zieloną, jajkiem, anchois i oliwkami)
salade de poire au roquefort (z gruszką, serem roquefort i orzechami włoskimi)
melon w szynce parmeńskiej
karczochy z sosem aioli
foie gras na tostach z konfiturą wiśniową
tatar z łososia
Przygotowanie wybranego dania głównego:
Zupa cebulowa
ratatouille
Dzień III
Obiad, który nigdy się nie kończy… cz. 2
Warsztaty:
Wykonanie wybranych potraw:
bouillabaisse – gulasz rybny z dodatkiem ziół, skórki pomarańczowej oraz szafranu
boeuf bourguignon, czyli długo duszona wołowina po burgundzku.
cassoulet – zapiekane danie z fasoli oraz mięsa kaczego, gęsiego i wieprzowego
Poznanie różnych gatunków serów i ich degustacja
Czas na deser:
Wykonanie creme brule
A na zwieńczenie dnia filiżanka mocnej kawy
Dzień IV
Kolacja francuska czyli kolejne dania na ciepło
Zajęcia teoretyczne:
Poznanie sekretów przygotowania tart wytrawnych i słodkich
Warsztaty:
Wykonanie niektórych potraw:
Różnego rodzaju tart: wytrawnych i słodkich
Naleśników, w tym naleśników Suzette
Dzień V
Specjały z owoców morza
Zajęcia teoretyczne:
Poznanie różnych rodzajów owoców morza, oraz sposobów ich przygotowania
Warsztaty:
Wykonanie wybranych potraw:
Zupa rybna
bouillabaisse – gulasz rybny z dodatkiem ziół, skórki pomarańczowej oraz szafranu
brandade – czyli puree z solonego dorsza z dodatkiem mleka i oliwy.
moules à la crème – czyli muli gotowanych w sosie z białego wina i śmietany
I na koniec coś słodkiego - tajemnice sufletów