Nauczymy Cię gotować!

Kuchnia francuska to nie tylko wysublimowane dania "haute cousine", serwowane w drogich restauracjach, ale również dania "nouvelle cousine", w których dominuje prostota i lekkość. Po naszym kursie odkryją Państwo tajemnice udanego ciasta francuskiego, chrupiącego skarmelizowanego cukru na creme brule  oraz wiele innych smaczków, które kryje w sobie kuchnia francuska.

Dzień I

Dzień najlepiej zacząć od lekkiego i słodkiego śniadania

Zajęcia teoretyczne:

Poznanie historii kuchni francuskiej, w tym potraw charakterystycznych dla różnych regionów.

Warsztaty:

Przygotowanie klasycznego francuskiego śniadania:

Wyrabianie ciasta francuskiego i pieczenie croissantów

Pieczenie bułeczek maślanych brioche, oraz bagietek

Wspólne jedzenie posiłku

Dzień II

Obiad, który nigdy się nie kończy… cz. I

Zajęcia teoretyczne:

Omówienie zwyczajów związanych z celebrowaniem obiadów

Warsztaty:

wykonanie  kilku przystawek:

quische lorreine

salade chevre chaud (z ciepłym kozim serem na grzance z miodem i orzechami włoskimi)

salade nicoise (z tuńczykiem, fasolką zieloną, jajkiem, anchois i oliwkami)

 salade de poire au roquefort (z gruszką, serem roquefort i orzechami włoskimi)

 melon w szynce parmeńskiej

karczochy z sosem aioli

 foie gras na tostach z konfiturą wiśniową

tatar z łososia

Przygotowanie wybranego dania głównego:

Zupa cebulowa

ratatouille

Dzień III

Obiad, który nigdy się nie kończy… cz. 2

Warsztaty:

Wykonanie wybranych potraw:

bouillabaisse – gulasz rybny z dodatkiem ziół, skórki pomarańczowej oraz szafranu

boeuf bourguignon, czyli długo duszona wołowina po burgundzku.

cassoulet – zapiekane danie z fasoli oraz mięsa kaczego, gęsiego i wieprzowego

Poznanie różnych gatunków serów i ich degustacja

Czas na deser:

Wykonanie creme brule

A na zwieńczenie dnia filiżanka mocnej kawy

Dzień IV

Kolacja francuska czyli kolejne dania na ciepło

Zajęcia teoretyczne:

Poznanie sekretów przygotowania tart wytrawnych i słodkich

Warsztaty:

Wykonanie niektórych potraw:

Różnego rodzaju tart: wytrawnych i słodkich

Naleśników, w tym naleśników Suzette

Dzień V

Specjały z owoców morza

Zajęcia teoretyczne:

Poznanie różnych rodzajów owoców morza, oraz sposobów ich przygotowania

Warsztaty:

Wykonanie wybranych potraw:

Zupa rybna

bouillabaisse – gulasz rybny z dodatkiem ziół, skórki pomarańczowej oraz szafranu

brandade – czyli puree z solonego dorsza z dodatkiem mleka i oliwy.

moules à la crème – czyli muli gotowanych w sosie z białego wina i śmietany

I na koniec coś słodkiego - tajemnice sufletów

 

Tel.: +48 22 6221309
E-mail: kursy.kucharskie@gowork.pl