Nauczymy Cię gotować!

Kuchnia bałkańska łączy w sobie wpływy tureckie, śródziemnomorskie, oraz środkowoeuropejskie. Mnóstwo w niej świeżych warzyw, soczystego grillowanego mięsa przyprawionego obficie bazylią i tymiankiem, a także przetworów mlecznych. Jednym słowem same pyszności...

Program kursu

Dzień 1:
Kuchnia Chorwacka
Zajęcia teoretyczne:
Omówienie podstawowych surowców wykorzystywanych w kuchni chorwackiej

Omówienie tradycyjnych dań kuchni chorwackiej
Zajęcia praktyczne:

Warsztaty: Przygotowanie od 3 do 5 dań kuchni chorwackiej
punjene lignje - (kałamarnice faszerowane pietruszką z czosnkiem)
bakalar tucen na bijelo - (dorsz w białym winie)
strukle - (strucle)
ćevapčići – ( paluszki z mielonego mięsa
)


Dzień 2:
Kuchnia Serbska
Zajęcia teoretyczne:
Omówienie podstawowych surowców wykorzystywanych w kuchni serbskiej
Omówienie tradycyjnych dań kuchni serbskiej
Zajęcia praktyczne:
Warsztaty: Przygotowanie od 3 do 5 dań kuchni kuchni serbskiej
proja (chleb kukurydziany)
ćevapčići (małe roladki z mielonego mięsa) podawane z cebulą i ciepłym chlebem
sarma - (nadziewana kapusta, mielona wołowina i wieprzowina z ryżem zawinięta w liście kapusty lub winorośli, czyli potrawa zbliżona do polskich gołąbków)
baklawa - warstwy ciasta przekładane orzechami, nasączone miodem


Dzień 3:
Kuchnia Macedońska
Zajęcia teoretyczne:
Omówienie podstawowych surowców wykorzystywanych w kuchni macedońskiej
Omówienie tradycyjnych dań kuchni macedońskiej
Zajęcia praktyczne:
Warsztaty: Przygotowanie od 3 do 5 dań kuchni kuchni macedońskiej
Polneti Piperki. - faszerowane mięsem i ryżem papryki-
Kebapi - kebab
Sałatka Szopska
Tulumba – smażone ciasto


Dzień 4:
Kuchnia Bułgarska
Zajęcia teoretyczne:
Omówienie podstawowych surowców wykorzystywanych w kuchni bułgarskiej
Omówienie tradycyjnych dań kuchni bułgarskiej
Zajęcia praktyczne:
Warsztaty: Przygotowanie od 3 do 5 dań kuchni kuchni bułgarskiej
tarator – chłodnik z ogórka i czosnku, na bazie jogurtu
Banica – cienkie płaty ciasta przekładane serem ze szpinakiem
Jadki – mieszanka orzechów, migdałów, pistacji, słonecznika, pestek dyni ….


Dzień 5:
Kuchnia Grecka
Zajęcia teoretyczne:
Omówienie podstawowych surowców wykorzystywanych w kuchni greckiej
Omówienie tradycyjnych dań kuchni greckiej
Zajęcia praktyczne:
Warsztaty: Przygotowanie od 3 do 5 dań kuchni kuchni greckiej
Musaka - zapiekanych bakłażanów, ziemniaków i mięsa mielonego
piperies tyganites - paprykę smażoną
tzatziki – jogurt z ogórkiem i czosnkiem
skordalia- czyli pastę czosnkowo-fasolową do pieczywa
souvlaki – grillowana wieprzowina, pomidory, cebula i tzatziki zawinięte w chleb pita

 

Brak terminów

Tel.: +48 22 6221309
E-mail: kursy.kucharskie@gowork.pl